Nieuws

Nationaal TOA-congres broedplaats voor innovatie

26 januari 2024

Meer dan driehonderd Technisch Onderwijs Assistenten (TOA) kwamen vrijdag 26 januari bij elkaar tijdens het zogeheten NVON TOA-congres. Het thema dit jaar was Durf te ontdekken én ontwikkelen.

De wereld verandert voortdurend. Rijn IJssel springt daarop in. Wij durven anders te doen door het ontwikkelen van nieuwe invalshoeken, lesmethoden en proeven.

Workshops

De aanwezigen van het congres kunnen deze vrijdag kiezen uit allerlei innovatieve workshops: van H2O-drones tot het onderzoeken van exoplaneten. Ruud Boertjes, docent Laboratoriumtechniek bij Rijn IJssel, neemt de deelnemers mee in de wondere wereld van de plantveredeling. Hij vindt het goed om te zien hoe snel de deelnemers contact met elkaar maken: Het is belangrijk om andere vakgenoten te leren kennen.

Annebeth Kloosterman heeft tien jaar geleden bij Rijn IJssel les gehad van Ruud: Het is heel leuk om weer terug te zijn. Ik heb hier zoveel in de praktijk geleerd. Vandaag wil ik mij nog meer gaan verdiepen in het kweken.

In het InnovatieLab gaan de deelnemers aan de slag met het ontwikkelen van een prototype voor het dagelijkse werk als TOA. De deelnemers bedenken een aanpasbare standaard om te voorkomen dat reageerbuisjes omvallen tijdens het werk. Ze leggen uit hoe het werkt: Door middel van klikbare onderdelen ontwerp je een reageerbuishouder geheel naar wens. Met een 3D-printer breng je de uitvinding tot leven.

Samenwerking

Myra Albers, voorzitter van de sectie TOA binnen de NVON, is blij dat het congres in Tech Plaza is: De locatie faciliteert de interactie tussen deelnemers. Je ziet hoe TOAs hier ideeën opdoen om het onderwijs verder te ontdekken en ontwikkelen.

Mirthe Erkens is als manager Laboratoriumtechniek bij Rijn IJssel nauw betrokken bij het congres: De samenkomst van werkgevers, (oud-)studenten en vakmensen is de echte meerwaarde. Wie zien al jarenlang een groot tekort aan medewerkers in de techniek. Door een dag als vandaag zetten we techniek op de kaart. We werken actief samen met bedrijven en scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs aan het programma Sterk Techniekonderwijs. Ook bieden we maatwerk aan door de opleiding in modules aan te bieden.

Ga naar Move to Match voor meer informatie.