Kooklessen, inpakwerk en op pad met de facilitair medewerkers. Dat is slechts een greep uit de veelzijdige werkzaamheden die de assistent-medewerkers van
Rijn IJssel Werkt uitvoeren. Sinds de start van dit initiatief op locatie Kronenburg zijn de succesverhalen niet meer op één hand te tellen. Donderdag 20 juni was de officiële opening van het project en daar zijn alle betrokkenen heel trots op.Rijn IJssel Werkt is een unieke samenwerking tussen Rijn IJssel, Siza en Driestroom. Sinds februari 2024 leren en werken mensen met een ondersteuningsvraag bij Rijn IJssel aan de Kronenburgsingel in Arnhem onder de naam 'Rijn IJssel Werkt'. Zij werken als assistent-medewerkers en krijgen op locatie begeleiding vanuit Siza en Driestroom.
Afwisselend werk en veel beweging
Er hangt een gezellige, ontspannen sfeer in hun eigen lokaal op de eerste verdieping. Het is pauzetijd en de begeleiders hebben een gezellige zithoek gecreëerd waar ze samen met de aanwezige assistent-medewerkers en een enthousiaste stagiaire van de opleiding MZ (Maatschappelijke Zorg) lunchen. Op het werkeiland in het midden van het lokaal is goed te zien dat er van alles wordt opgepakt: er staan half uitgepakte dozen, er ligt een berg oranje veters, er staan doorzichtige Rijn IJssel drinkflessen en er liggen kaartjes. Zorgbegeleider Bianca legt uit: De kaartjes worden met de oranje veters aan iedere waterfles geregen, in een plastic zakje gestopt en in een doos gepakt. Dit is bedoeld voor alle Rijn IJssel studenten die binnenkort gaan diplomeren. Iedereen heeft een eigen taak en zo heeft het team samen al honderden flessen gereedgemaakt.
Aan het uiteinde van de tafel liggen er wel duizend puzzelstukjes verspreid en is assistent-medewerker Mike geconcentreerd bezig om de puzzel te leggen. Hopelijk klopt dit aantal precies, want dan is de puzzel compleet en kan deze ingepakt en verstuurd worden naar Rataplan of Speelstoet. Samen met assistent-medewerker Alexander heeft Mike al heel wat puzzels uitgezocht in de afgelopen maanden. Op de momenten dat er geen puzzelwerk voorhanden is, loopt Mike met een grijper en een grote mobiele afvalbak de hele school door om afval op te ruimen. Hij liep voorheen vooral met een rollator, maar op Kronenburg beweegt hij zoveel en krijgt hij de juiste stimulans, dat hij nu zelfs zonder hulpmiddelen kan lopen.
Assistent-medewerker Sharon heeft op Kronenburg ook al heel wat kilometers in de benen. Ze maakt graag contact met de studenten op school. Zij hoorde van dit initiatief toen haar begeleiders erover praatten op het activiteiten centrum in Rijkerswoerd. Zij deden toen navraag en Sharon kon snel terecht. Ze begon met 2 dagen per week en is inmiddels wekelijks 3 dagen aanwezig. Sharon vertelt dat ze vooral de onderlinge samenwerking heel leuk en gezellig vindt en om bij studenten langs te gaan voor een praatje.
Samenwerken met studenten en meehelpen spreekt ook assistent-medewerker Angeline aan. Zij is deze week voor het eerst en heeft zich op eigen initiatief aangesloten toen ze anderen erover hoorde praten.
Vriendschappen
Samen koken hebben de assistent-medewerkers ook een paar keer gedaan. Ze praten nog regelmatig over de heerlijke lasagne en de stapel pannenkoeken die ze samen maakten. Hiermee ging de langgekoesterde wens van Lucas in vervulling. Hij hielp ook mee bij een kookles van een klas Helpende studenten en hield daar zelfs een mooie vriendschap aan over met een student: weer een mooi voorbeeld van de wisselwerking tussen een student en een assistent-medewerker.
De totstandkoming en ontwikkeling van de samenwerking
Het initiatief om voor de assistent-medewerkers een echte werkplek te creëren binnen de samenleving startte jaren geleden bij Francien Griffioen, manager Zorg en Welzijn. Inmiddels is Lieke Hidding, naast MZ-docent, projectleider: Alle managers van de zorgopleidingen op Kronenburg reageerden vanaf begin af aan al enthousiast. Toen we in contact kwamen met zorgorganisaties Siza en Driestroom bleek dat zij ons enthousiasme deelden. Speelgoedbank Speelstoet en kringloopwinkel Rataplan werden ook bij het plan betrokken. Speelstoet is momenteel al onderdeel van Siza en Rataplan werkt al langer samen met Driestroom.
Onderdeel van de school
Waar assistent-medewerker Daze zich vooral fijn bij voelt is dat je niet afwijkt binnen de school: Het is een reguliere school, je hebt geen stempel en je kan net zo goed een student zijn. Iedereen is anders en er is een hoop gezelligheid zoals met het meezingen van liedjes. We hebben binnen de groep misschien allemaal een beperking, maar we hebben allemaal respect voor elkaar.
Pjotr sluit zich aan bij de woorden van zijn groepsgenoot:
Op school zijn ook andere mensen en in het activiteitencentrum of op de dagbesteding zijn ze allemaal hetzelfde. We helpen elkaar, zoals met traplopen. Lieke en de zorgbegeleiders Bianca en Diana vertellen dat ze dagelijks getuige zijn van mooie ontwikkelingen: De verandering in omgeving én het contact met studenten hebben een positief effect op iedereen. De groep motiveert elkaar en daaruit komen mooie, soms onverwachte gebeurtenissen uit voort. Het is echt een win-win situatie!Blik op de toekomst
Lieke kijkt vol vertrouwen naar de toekomst en ziet het initiatief het liefst verder groeien: Nu zijn er ongeveer acht assistent-medewerkers per dag en ons streven is om naar 16 per dag te gaan. Een ander doel is om in de toekomst meer begeleiding op afstand te kunnen faciliteren. Dit wil zeggen dat assistent-medewerkers aan de hand van een specifiek talent gematcht worden aan een begeleider op afstand.
Lieke vertelt dat ze steeds meer werkzaamheden aangeboden krijgen dankzij de groeiende bekendheid en dat andere clusters van Rijn IJssel waar mogelijk werkzaamheden laten uitvoeren op Kronenburg, zodat de assistent-medewerkers hun steentje bij kunnen dragen.