Nieuws

Zo help je je kind met het kiezen van een studie

22 augustus 2024

'Hoe help ik mijn kind met het kiezen van een studie?' Het is een vraag waar menig ouder tegenaan loopt in de eindfase van de middelbare school. Persoonlijke uitdagingen op dit gebied waren voor Hermien Miltenburg, oudervoorlichter bij Wageningen University & Research, aanleiding om hier uitgebreid onderzoek naar te doen. Naast haar werk als oudervoorlichter geeft Hermien les op een mbo-school: ze kent mboers goed. We zetten haar belangrijkste tips op een rij.

Motivatie is belangrijk

Het is voor jongeren vooral belangrijk dat zij zelf gemotiveerd zijn om een studie te gaan doen, zegt Hermien. Van huidige studenten hoort zij dan ook regelmatig dat ze het fijn vonden (ook al lieten ze dat op dat moment niet blijken) dat hun ouders destijds kritische, open vragen hebben gesteld. Op die manier houd  je hen een spiegel voor en krijgen ze met jouw hulp hun ware motivatie boven tafel.

De verboden vraag

Nadenken over welke vragen je hierbij stelt is belangrijk. Ouders hebben de neiging om te vragen: wat wil je later worden?, zegt Hermien. Deze vraag is voor een jongvolwassene bijna niet te beantwoorden. Betere vragen zijn: wie wil je over vijf jaar zijn? Welke betekenis wil je hebben en in welke omgeving? Hermien: Vraag je kind bijvoorbeeld naar een interessebied waar ze enthousiast over zijn. Dat verlaagt de druk van het idee ik moét nu kiezen wat ik voor de rest van mijn leven wil doen.

Ruimte voor eigen pad

En dat hoeft niet: wisselen van functie is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Wél blijven studenten vaak bij het interessegebied dat ze hebben gekozen. Bijvoorbeeld in de zorg: iemand kan eerst de kinderopvang ingaan, en jaren later de ouderenzorg. Ben je graag op kantoor, wil je creatief zijn, ben je graag buiten? zijn goede vragen om te stellen, zegt Hermien. Hiermee help je je kind dieper over zijn wensen na te denken. Geef hem of haar mee: een loopbaan staat niet vast, je bent continu in ontwikkeling en je hoeft niet je hele leven hetzelfde te doen. Er is ruimte om je eigen pad te lopen.

(Vrijwilligers)werk is een goede manier om feeling te krijgen met wat je kind leuk vindt

Belang van de omgeving

Naast de opleidingskeuze zelf, vinden jongeren het minstens zo belangrijk een een klik te hebben met de opleiding en de instelling. Op momenten van twijfel over hun studie (af en toe twijfelen hoort erbij!) is het fijn om terug te kunnen vallen op de wetenschap dat ze op hun plek zitten op school, met fijne docenten en medestudenten om zich heen.

Wat als mijn kind niet kan kiezen?

Hermien: Als je kind niet kan kiezen, dwing hem of haar dan niet. Wil je kind een jaar later de keuze maken? Dan is het een goed idee om afspraken te maken. Hoe gaat hij/zij dit jaar vullen? (Vrijwilligers)werk bijvoorbeeld, is een goede manier om feeling te krijgen met wat je kind leuk vindt en om in dat jaar te kijken: wat moet het dan wél zijn?