Nieuws

Lerend kwalificeren: een frisse onderwijsontwikkeling bij Rijn IJssel

27 augustus 2024

Lerend kwalificeren is een frisse onderwijsontwikkeling in het mbo. Rijn IJssel heeft met succes de eerste tien studenten van de opleiding Allround make-up and Hair-Artist volgens dit nieuwe principe laten afstuderen. Onderwijsdeskundige Liza Graumans en docent Ellen van Wessel delen hun ervaringen en inzichten.

Wat is lerend kwalificeren?

Het houdt in dat studenten tijdens hun opleiding bewijsstukken verzamelen om aan te tonen dat ze voldoen aan de kwalificatie-eisen. In plaats van een groot examen aan het eind van de opleiding, laten studenten continu zien wat ze hebben geleerd. Bewijsstukken variëren van verslagen en praktijkopdrachten tot reflecties en beoordelingen van beroepssituaties.

Wat zijn de voordelen?

"Lerend kwalificeren maakt het leerproces betekenisvoller en zorgt ervoor dat studenten zich continu ontwikkelen", vertelt Graumans. "Ze leren niet alleen voor een examen, maar bereiden zich daadwerkelijk voor op de praktijk."

Van Wessel merkt ook op dat lerend kwalificeren studenten meer motivatie en creativiteit biedt: "Ze ervaren minder stress en krijgen de vrijheid om hun eindproject op hun eigen manier vorm te geven. Dit resulteert in unieke en persoonlijke projecten die de interesses en talenten van de studenten weerspiegelen."

Liza voegt hieraan toe: "Studenten zijn niet alleen bezig met het behalen van een diploma, maar ontwikkelen zich tot professionals die klaar zijn voor de arbeidsmarkt."

Wat zijn de uitdagingen?

Hoewel de voordelen talrijk zijn, brengt lerend kwalificeren ook uitdagingen met zich mee. "Het kost tijd om dit nieuwe systeem goed te implementeren en iedereen hierin mee te krijgen," aldus Graumans. "Daarnaast vereist het continu bijsturen op basis van feedback van studenten en collega's."

Van Wessel benadrukt dat de omschakeling naar een coachende rol voor docenten een grote verandering is: "In plaats van klassikaal lesgeven, ben je als docent meer een coach die studenten begeleidt in hun leerproces."

Hoelang duurt de implementatie van lerend kwalificeren?

Van Wessel: "Bij ons heeft het ongeveer drie tot vier jaar geduurd. We reisden letterlijk met de studenten mee door hun studieperiode, wat ons de kans gaf om bij te sturen. De eerste lichting is nu afgestudeerd, maar we blijven als team doorontwikkelen.

Meer weten?

Meer weten over Lerend kwalificeren? Er is een toolkit ontwikkeld door Kennispunt Onderwijs en Examinering mbo. Deze toolbox is een goed startpunt.