Nieuws

Nieuw kunstwerk De Bron verbindt heden en verleden op ENKA-campus

11 september 2024

Wethouder Cathelijne Bouwkamp en Rijn IJssel-bestuurder Alexander van de Koevering onthulden op 11 september het kunstwerk 'De Bron' op de ENKA-campus. "Rijn IJssel is trots dat zo'n bijzonder kunstwerk zijn plek op de campus heeft gevonden", aan het woord is Alexander van de Koevering.

De Bron als blijvend symbool

Het kunstwerk van kunstenaar Gijs Assmann bestaat uit metalen objecten die balanceren op een groot laboratoriumglas. Dit beeld symboliseert de geschiedenis van de ENKA-campus, waar vroeger de Kunstzijdefabriek ENKA en AkzoNobel waren gevestigd.

De verschillende onderdelen van het kunstwerk, zoals de ballon, vaas en hamer, zijn gemaakt van roestvrijstaal, aluminium en brons. Ze verwijzen naar de verschillende faculteiten van de campus en de industriële geschiedenis van de locatie.

Betekenis en samenwerking

De Bron staat voor balans en verbinding. De objecten lijken elkaar in evenwicht te houden, wat samenwerking en eenheid symboliseert. Gijs Assmann werkte samen met studenten en medewerkers aan het ontwerp. Het kunstwerk is nu een herkenningspunt op de campus, zegt hij.

Presentatie en borrel

Voor de onthulling gaf Gijs Assmann een presentatie over het creatieve proces achter het kunstwerk. Deze vond plaats in het auditorium van de Witte Villa.

Bij de onthulling waren ook studenten van Rijn IJssel betrokken. Zo gaven studenten van de Creatieve Industrie een muzikaal en verzorgden studenten van Vakschool Wageningen na afloop de borrel.

Dank aan partners

De Bron is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het ministerie van OCW, de gemeente Arnhem en het BPD-cultuurfonds. Rijn IJssel bedankt deze partijen voor hun steun!