Rijn IJssel en zorgorganisatie Opella vierden op 9 oktober het 10-jarig jubileum van de Opella Academie. Wat in 2014 begon als een innovatieve samenwerking voor incompany opleidingen, is inmiddels uitgegroeid tot een waardevolle pijler voor leren en ontwikkelen binnen Opella.
Een feestelijke mijlpaal
Oud-studenten, docenten en vertegenwoordigers van zowel Rijn IJssel als Opella kwamen samen voor een reünie. De deelnemers werden getrakteerd op een feestelijke sfeer en een gezamenlijke terugblik op de afgelopen tien jaar.
Het jubileum valt samen met de jaarlijkse 'Dag van de Opella-student', een evenement dat sinds 2022 wordt georganiseerd om leerlingen en stagiairs in de organisatie in het zonnetje te zetten.
Naast het vieren van de mijlpaal en terugblik op het ontstaan, stond ook de visie op toekomstbestendig opleiden centraal. Want de academie staat niet stil. Rijn IJssel en Opella zetten de samenwerking voort op het vlak van het bieden van passende en innovatieve leertrajecten voor de zorgsector.
Reflectie op een decennium van groei
Het was echt pionieren toen we het onderwijs naar de werkvloer gingen brengen , kijkt Isabel van Beckum, manager onderwijs bij Rijn IJssel terug op de oprichting.
Dirkje Zwama, eveneens betrokken vanuit Rijn IJssel:
We draaiden onderwijs om: de praktijk werd leidend en sloot vervolgens aan op kwaliteits- en certificeringseisen. De kracht was dat Opella en Rijn IJssel samenwerkten vanuit een gezamenlijke visie en een gezamenlijk doel. Vandaaruit kun je creatief zijn binnen wettelijk eisen.Isabel van Beckum:
Al sinds de oprichting staat bij de academie centraal om goed te begeleiden. Ook kwam er ruimte om te versnellen of te vertragen binnen de opleiding. Veel meer maatwerk en aansluiten bij mogelijkheden en bijvoorbeeld levensfase van leerlingen.Verhalen uit de praktijk
Sinds de oprichting van de academie hebben tientallen studenten en medewerkers de kans gekregen om zich binnen Opella verder te ontwikkelen.
Wat als zeer waardevol wordt genoemd van de academieopleiding is de samenwerking met alle specialismen binnen Opella. Er is contact met alle deskundigen van Opella: van wondverzorging tot inkoop. Van innovatie tot geestelijke verzorging. Zij verzorgden gastlessen, organiseerden symposia of hielpen leerlingen met onderzoek en opdrachten.
Blik op de toekomst
Naast het vieren van de mijlpaal stond ook de visie op toekomstbestendig opleiden centraal.
Jennifer de Boer, Programmamanager Leven Lang Ontwikkelen bij WZW (werkgeversvereniging van zorg- en welzijnsorganisaties), feliciteert de Opella Academie met haar mijlpaal en prijst de bevlogenheid van indertijd en ook van de huidige betrokkenen. Ze deelt met de aanwezigen de landelijke ontwikkelingen en uitdagingen voor zorg en onderwijs.
Belangrijk om naar talenten en totale persoon te kijken, je bent meer dan je cv en je diploma. We hebben iedereen nodig in de tijd van schaarste die er is en nog aankomt. Dat vraagt om anders denken. Wie zet je waar voor in, heb je wel die héle diploma nodig, of kan het in stukjes.Academie start in 2025 met taakgericht opleiden
Annemiek Keesman, opleidingsadviseur bij Opella: We gaan in 2025 van start met modulair opleiden. Het betreft taakgericht opleiden in plaats van diplomagericht. De leerling leert een werkproces aan en kan dit direct gaan uitvoeren in het werk. Het zijn kleine stapjes. Samen kunnen ze opstapelen tot een totale diploma."
Mieke Bouman, kwartiermaker praktijkleerroutes Rijn IJssel:
Het ministerie van onderwijs heeft al wel visie op een leven lang ontwikkelen, ze mogen nog wel een stapje verder out of the box denken als het gaat om certificering van taakgericht opleiden. Met deze manier van opleiden kun je nieuwe doelgroepen aanboren en medewerkers behouden voor de zorg.