De kans is groot dat studenten van de opleidingen zorg en welzijn op enig moment met iemand te maken krijgen die dementie heeft. Het is dus belangrijk dat zij weten wat het is. Daarom zijn eerstejaarsstudenten vandaag bij de start van het jongerenprogramma
Samen dementievriendelijk in het Posttheater in Arnhem.De bijeenkomst is een samenwerking tussen Alzheimer Nederland, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Rijn IJssel. Doel is om jongeren te leren hoe ze dementie kunnen herkennen en ermee kunnen omgaan. Dit is belangrijk, omdat uit onderzoek blijkt dat veel jongeren weinig weten over dementie en er meer over willen leren.
Dagvoorzitter Frank van der Lende, ook wel bekend als presentator van Radio Veronica, begint de bijeenkomst meteen met een persoonlijk verhaal. "Mijn vader heeft alzheimer en ik heb gemerkt dat dit echt invloed heeft op ons gezin. Ik wist er zelf niet veel over, maar weet inmiddels dat 300.000 mensen deze diagnose hebben."
Uitbreiden naar andere opleidingen
Daarna benadrukt ook Alexander van de Koevering, lid van het college van bestuur van Rijn IJssel, met een persoonlijke anekdote het belang van de bijeenkomst. "Mijn moeder heeft alzheimer. Ik merk dat ze zich daarvoor soms schaamt, omdat ze weet dat ze soms niet goed uit haar woorden kan komen.
Het is volgens Van de Koevering daarom heel belangrijk dat iedereen leert hoe je ermee om moet gaan. Ook studenten van andere opleidingen.
Er is momenteel een tentoonstelling op onze locatie aan de Kronenburgsingel en de Apeldoornseweg over dit onderwerp. Verder zullen er in de toekomst gastcolleges plaatsvinden en we willen dit onderwerp uitbreiden naar andere opleidingen, zoals horeca of kapper."Eerste tekenen van alzheimer
Hoe is het voor iemand zelf om alzheimer te hebben? Wat gaat er door je hoofd heen? Christa Reindhoudt weet het, want de 53-jarige Amersfoortse heeft de vorm van dementie. Ze doet haar verhaal samen met haar persoonlijk begeleidster, die ook mee is. Reinhoudt weet nog goed wat de eerste tekenen van alzheimer bij haar waren. "Op het werk had ik verschillende taken, zoals teksten schrijven. Als ik dan wegliep en terugkwam bij mijn laptop dacht ik dat ik in de maling werd genomen, omdat er al een tekst geschreven was. Ik vergat dat ik dat zelf had gedaan."
Reinhoudt legt uit dat mensen met dementie in het moment leven. Zo kan zij bijvoorbeeld een vraag eerst beantwoorden met
ja , maar een minuut later kan het antwoord nee zijn. Ook gebruikt ze geheugensteuntjes om dingen te helpen onthouden. "We hebben het raamkozijn oranje geschilderd, zodat ik weet waar ik woon. Bij de voordeur zijn er briefjes om me te herinneren dat ik niets moet kopen als mensen iets proberen te verkopen aan de deur."Een laatste tip
Als laatste geeft Reinhoudt een tip aan studenten. "Laat mensen met alzheimer zelf dingen proberen en bied hulp aan wanneer nodig. Ik merk zelf dat ik graag alles nog wil doen, maar als het niet lukt, helpt mijn gezin mij daarbij."