Van inburgeren tot Interieuradviseur: de verhalen van Mohamed, Foruzan en Emine
In anderhalf jaar tijd inburgeren én doorstromen naar een mbo-opleiding. Als Mohamed Abdi (19), Foruzan Bakhtiary (20) en Emine Dumanli (22) hun examens halen, behoren zij tot de eerste studenten in Arnhem die de Onderwijsroute naar het mbo binnenkort met succes afronden.
Mijn droom om Interieuradviseur te worden, komt steeds dichterbij , vertelt Emine.Elke dag naar school om Nederlands, Engels, rekenen en andere vaardigheden te leren. Open dagen bezoeken, meelopen met opleidingen en aan het eind een portfolio presenteren met je vervolgplan. Ja, de Onderwijsroute naar het mbo is een intensief traject, vertelt docent Rubia Reijers.
Maar daar krijgen de studenten ook veel voor terug. In een vrij kort tijdsbestek burgeren ze in en worden ze klaargestoomd voor een vervolgopleiding. Dat kan een niveau-2-opleiding zijn, maar ook een hbo-opleiding.
Sommige studenten lopen het traject zelfs versneld door , aldus Rubia. En tegelijkertijd zijn er ook studenten afgevallen, want het traject vraagt echt wel wat van je.De komende weken doen tien studenten examen. De ene rondt het traject af op taalniveau B1, de andere op B2. Wie het haalt, kan in september al beginnen met een mbo-opleiding. Het liefst natuurlijk bij Rijn IJssel.
In de periode tussen de examens en hun volgende opleiding, laten we ze niet los , wil Rubia nog benadrukken. In samenwerking met de gemeente kijken we of we ze kunnen helpen bij het vinden van vrijwilligerswerk of een baantje.Wat zijn de plannen van Mohamed, Foruzan en Emine?
Mohamed volgt de Onderwijsroute pas een halfjaar, maar is nu al klaar voor zijn examen. In Somalië, waar hij oorspronkelijk vandaan komt, kreeg hij jarenlang alleen les over zijn religie. Mohamed was 17 toen hij in Nederland aan kwam. Hij zat een jaar op de Internationale Schakelklas in Wageningen, maar was daar naar eigen zeggen
echt nog een kind .Nu is hij een totaal ander persoon geworden, zegt hij. En dat komt door het afgelopen halfjaar.
Ik ben zelfstandig geworden. Als ik bij Rubia mijn opdracht niet af heb of te laat op school kom, dan is dat mijn eigen probleem. Dat was in het begin best moeilijk, maar nu is het heel normaal dat ik me aan afspraken houd.Wat hij hierna gaat doen?
Ik twijfel nog tussen laborant, doktersassistent of verpleegkundige. Ik hoef later niet veel geld te verdienen, als ik maar gelukkig en gezond ben. En het allerbelangrijkste: dat het goed gaat met mijn familie in Somalië.Foruzan was 18 jaar toen ze naar Nederland kwam. Als Afghaanse in Iran had ze geen recht op onderwijs. "Toen ik hier kwam, kon ik behalve
hallo en doei niets zeggen. Nu, na anderhalf jaar, ga ik zelfstandig naar een bibliotheek of huisarts. Ik kan vragen stellen, informatie geven en krijgen. Ik kan mijn eigen problemen oplossen.Foruzan doet examen op taalniveau B2. "Dat heb ik nodig om hierna naar de hogeschool van Arnhem en Nijmegen te kunnen. Ik moet daar ook een toelatingsexamen doen. Ik wil graag rechten studeren in september. Daarvoor moet ik ook juridische termen kennen in het Nederlands. Of het gaat lukken, weet ik niet, maar ik studeer er heel hard voor.
Emine heeft zichtbaar veel plezier in het naar school gaan. "Ik vind het echt heel leuk, ook met mijn klasgenoten. Praten in het Nederlands vind ik zelf best lastig en stressvol. Liever schrijf en lees ik. Daarom is het goed dat we in de lessen zoveel moeten praten, want dan leer ik het toch. Ik spreek inmiddels regelmatig af met mensen bij Mams café in Arnhem of in Rozet. Dan praten we in het Nederlands."
Emine bezocht pas nog een open dag van Rijn IJssel. "Daar keek ik bij Interieuradviseur. Dat wil ik heel graag gaan doen, maar het is misschien nog te moeilijk. Daarom richt ik me eerst op Medewerker Productpresentatie op niveau 2. Dan kan ik daarna alsnog door met Interieuradviseur. Later wil ik een bekende designartiest worden. Ik wil de mooiste interieurs gaan ontwerpen.