Klachtencommissie
Reglement
Rijn IJssel beschikt over een ‘Reglement klachtencommissie’. Je hebt de mogelijkheid een klacht in te dienen bij de Klachtencommissie (KC) wanneer je ontevreden bent over de gang van zaken op school. Dit kun je doen via het online formulier van de toegankelijke faciliteit. Het indienen en de afhandeling van een klacht zijn gebonden aan regels. Hier staan deze regels in het kort beschreven. Ook kun je lezen welke stappen je kunt zetten om een procedure te voorkomen.
In geval van verschillen tussen deze tekst en de tekst van het klachtenreglement geldt altijd de tekst van dat reglement.
Veelgestelde vragen
Een klacht is een uiting van ongenoegen over het doen en laten van medewerkers van Rijn IJssel of over de gang van zaken op school. Een klacht kan over zaken gaan die volgens een student anders hadden moeten verlopen. De aard en de ernst van een klacht kunnen verschillen.
Een klacht zou kunnen gaan over:
- het onderwijs op school
- handelwijze van medewerkers
- handelwijze van medestudenten
- ongewenste omgangsvormen
Iedere student heeft het recht om een klacht in te dienen. Als je nog geen 18 jaar bent, kun je samen met je ouder(s) of verzorger(s) de klacht indienen.
Wat voor een klacht je ook hebt, praat erover. Bespreek het eerst met degene die de klacht heeft veroorzaakt of met iemand die voor een oplossing kan zorgen. Je mag van deze persoon verwachten dat deze op korte termijn ingaat op je vraag of klacht en zich goed voorbereidt op het gesprek. Ook mag je verwachten dat deze persoon opening van zaken geeft en ernaar streeft om de situatie te verbeteren. Je bent niet verplicht om eerst in gesprek te gaan; je kunt ook direct kiezen voor het indienen van je klacht via de toegankelijke faciliteit.
Als je niet kiest voor een gesprek met betrokkene of als het gesprek niet de gewenste uitkomst had, kun je een officiële klacht indienen. Een klacht dien je in bij de klachtencommissie van Rijn IJssel via het online formulier van de toegankelijke faciliteit. Een andere mogelijkheid is om de klacht schriftelijk in te dienen per post. Het adres is Postbus 5162, 6802 ED Arnhem.
Hier vind je tips bij het schrijven van de brief.
In je brief vermeld je in ieder geval:
- je naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres
- opleiding en onderwijslocatie
- de datum waarop je de brief schrijft
- een korte en duidelijke omschrijving van de klacht en over wie of wat de klacht gaat
- wat je met je klacht wilt bereiken
- je handtekening
- de klacht moet duidelijk leesbaar zijn
Klachten die niet binnen één jaar na het voorval zijn ingediend, komen niet in aanmerking voor behandeling, uitzonderingen daargelaten. Nadat je klacht is ontvangen door de commissie, krijg je binnen een week een ontvangstbevestiging.
Soms vindt een student de stap te groot om een klacht in te dienen. In dat geval kan een student ervoor kiezen om de inhoud van de klacht al te willen bespreken met degene waarop de klacht betrekking heeft. Dit kan via bemiddeling. Hiervoor heeft Rijn IJssel een bemiddelingsbureau opgericht. Het bureau heeft als taak om de partijen (klager en beklaagde) in contact te brengen en als dat nodig is kan de medewerker van het bureau het bemiddelingsgesprek leiden. Mocht de student niet tevreden zijn met de uitkomst van het gesprek, dan kan de student alsnog een klacht indienen. Hierbij moet de student de termijn voor het indienen van de klacht (één jaar na het incident) in de gaten houden.
In het geval een student direct een klacht indient bij de klachtencommissie via de toegankelijke faciliteit, kan de commissie voorstellen eerst tot bemiddeling over te gaan. In dat geval zal de toegankelijke faciliteit binnen een week contact opnemen met beide partijen met de vraag of zij openstaan voor bemiddeling. Als dat zo is dan start de bemiddeling. De bemiddeling wordt in handen gelegd van de verantwoordelijk leidinggevende. De verantwoordelijke leidinggevende zal het initiatief nemen om een gesprek te laten plaatsvinden tussen de klager en degene waarop de klacht betrekking heeft.
Wanneer het bemiddelingsgesprek heeft plaatsgevonden, rapporteert de verantwoordelijk leidinggevende het resultaat binnen een week aan de klachtencommissie via de toegankelijke faciliteit. De toegankelijke faciliteit informeert bij de klager of er een oplossing gevonden is.
De student kan hierbij de zaak alsnog aan de klachtencommissie voorleggen. De student meldt dit bij de toegankelijke faciliteit.
Het Reglement klachtencommissie geeft de regels die gelden voor de afhandeling van de klacht. Hieronder volgt een korte samenvatting:
De toegankelijke faciliteit ontvangt de klacht en beoordeelt samen met de secretaris van de commissie of de klacht alle voorgeschreven gegevens bevat. Daarna kan de commissie voorstellen eerst tot klachtenbemiddeling over te gaan. De werkwijze van bemiddelen staat hierboven beschreven.
Wanneer de klacht in behandeling wordt genomen door middel van een zitting, worden partijen gezamenlijk uitgenodigd worden voor een gesprek (zitting). De klager kan zich eventueel laten bijstaan door een familielid, een ander vertrouwd persoon of een juridisch adviseur.
Indien nodig vraagt de commissie advies aan deskundigen of doet onderzoek op de werkplek. Op basis van de informatie uit deze behandeling doet de commissie een uitspraak.De uitspraak van de klachtencommissie is een advies aan het college van bestuur. Het college van bestuur neemt een besluit en informeert binnen een week de klager en de clusterdirecteur. Het besluit van het college van bestuur is bindend voor beide partijen. Als de student het niet eens is met het besluit van het college van bestuur kan hij/zij zich wenden tot de civiele rechter in Arnhem.
Een klacht wordt binnen tien weken na de ontvangst afgehandeld, tenzij verlenging noodzakelijk is.
Wanneer de klacht niet in behandeling wordt genomen, ontvang je hiervan zo spoedig mogelijk bericht, uiterlijk binnen drie weken.
De klachtenregeling geldt ook voor klachten die gaan over de opleiding Inburgering.
Als je het niet eens bent met een besluit van het college van bestuur over een klacht die gaat over de Onderwijsovereenkomst Inburgering kan je in beroep gaan bij het College van Arbitrage van Blik op Werk en/of de civiele rechtbank.
Heb je te maken met ongewenst gedrag zoals pesten, (seksuele) intimidatie, agressie of discriminatie, of word je onheus bejegend? Lees hier hoe je een klacht indient. Elke vorm van ongewenst gedrag is onaanvaardbaar. Toch kun je er tijdens je studie mee te maken krijgen. Als dit gebeurt, kun je een formele klacht indienen.
Heb je een conflict of probleem met een medestudent of word je door een medestudent respectloos behandeld? Dan kan een vertrouwenspersoon je adviseren. Tegen medestudenten kun je geen klacht indienen.
Heb je te maken met ongewenst gedrag of onheuse bejegening door een medewerker? Bij een vertrouwenspersoon kan je vertrouwelijk je verhaal doen en advies krijgen. Als je een formele klacht wilt indienen kan een vertrouwenspersoon je helpen bij het opstellen van die klacht. Je hoeft niet langs een vertrouwenspersoon voordat je een klacht indient. Dit mag je ook zelf doen of met hulp van iemand anders.
Vragen?
Heb je een vraag die niet wordt beantwoord of wil je jouw situatie bespreken met iemand bespreken? Neem dan contact op👇