Lisa Beckers | Student chemie van
klokkenluider naar hoofdrolspelerVan
klokkenluider naar hoofdrolspelerTweedejaarschemiestudent Lisa Beckers haalde deze week het nieuws: dankzij haar is een strand langs het Waal bij Nijmegen afgesloten omdat er giftige en gevaarlijke stoffen in de grond blijken te zitten. Zij blikt terug op een bijzondere tijd.
Stel: je bent chemiestudent bij Rijn IJssel, woont in Nijmegen en wandelt daar graag langs de Waal. Dan krijg je van een vriendin de tip dat er misschien wel een bijzonder mineraal op een van de strandjes ligt. Vivianiet heet het en daar ben je al lang naar op zoek. Dus ga je snel naar de bewuste plek. Eenmaal daar begin je te twijfelen: kan het misschien ook een vorm zijn van het giftige cyanide? Nadat je overal aan de bel hebt getrokken, wordt het strand uiteindelijk afgesloten en schoongemaakt.
Bovenstaande is in een notendop het verhaal van Lisa Beckers, die net haar tweede jaar bij Rijn IJssel heeft afgerond. Zij heeft een tijd geleden monsters genomen van de bodem en daaruit bleek al snel dat het niet ging om vivianiet. Dus werd de kans steeds groter dat het ging om giftige stoffen. Pas later kwam daarover uitsluitsel.
In eerste instantie heb ik een formulier ingevuld, op verzoek van de politie. Daar gebeurde niets mee , vertelt Lisa. Rijkswaterstaat kon ik eerst helemaal niet bereiken, het leek wel of daar de telefoon steeds werd opgehangen.Dit is niet goed
De Nijmeegse liet het er niet bij zitten, zeker niet toen ze er na het doen van proeven met docent Hans Jaartsveld van Laboratorium & Research achter kwam dat er onder meer cyanide in de monsters zat.
We wisten meteen: dit is niet goed , aldus Lisa. Maar vervolgens was het wel gek: het leek alsof ik de enige was die zich zorgen maakte. Volgens de politie had niemand anders iets gemeld, dat vind ik wel apart.Uiteindelijk kwamen de zaken dankzij Instagram in een stroomversnelling:
Ik stuurde Rijkswaterstaat via Insta een bericht en daarop kwam wél snel een reactie. Toen lieten ze weten dat ze er graag langs wilden gaan als het water van de Waal weer wat lager stond en ze het dus zelf konden zien.Interview met De Gelderlander
Dat gebeurde uiteindelijk kortgeleden en leidde niet alleen tot afsluiting van het strandje, maar ook tot aandacht van de pers. Lisa: video online en ook een interview in de krant. Dat is wel bijzonder.
Eerst was er een artikel in De Gelderlander over het afsluiten zelf, maar toen ze hoorden dat ik het had ontdekt, wilden ze mij ook interviewen. Morgen (zaterdag 1 juli, red.) komt er eenDaarmee houdt het niet op voor Lisa, want zij is door Rijkswaterstaat uitgenodigd om daar maandag in het laboratorium mee te kijken.
Dat is natuurlijk heel gaaf. Dankbaar is de student voor de betrokkenheid van haar docenten bij Rijn IJssel. Hans Jaartsveld heeft me echt heel goed geholpen. En Sven Baumgärtel deed dat vorig jaar al. Hans pakte alles snel met me op. Er waren ook wel wat docenten die het volgens mij wat minder leuk vonden. Zij waren een beetje bang, omdat het toch gaat om giftige stoffen, haha.