Paralympisch topsporter Yannick geslaagd:
Nu heb ik iets om op terug te vallenJe moet het maar durven. Op je zestiende zonder ouders op Sportcentrum Papendal gaan wonen, beginnen aan een opleiding en daarnaast 30 uur per week sporten. Twee jaar geleden waagde Yannick Paredis de sprong in het diepe. Met succes, want de topsporter is nu afgestudeerd.
Yannick was de eerste van de klas die alle opdrachten voor het examen van de opleiding Financieel administratief medewerker inleverde. Het zegt wat over zijn doorzettingsvermogen en discipline. Want dat heb je nodig als topsporter, zeker als je daarnaast ook studeert. Maar voor Yannick lijkt het vanzelfsprekend.
Het is belangrijk om het op school goed te doen, want anders neem je dat mee naar de training. Dan loopt het niet lekker , vertelt de achttienjarige op een terras op Sportcentrum Papendal.Dubbelhandig paratafeltennis
Yannick speelt op hoog niveau paratafeltennis: tafeltennis voor mensen met een beperking. Want dat laatste heeft hij. Op jonge leeftijd begon het lichaam van Yannick vreemde bewegingen te maken die hij zelf niet onder controle had. Het bleek een hersenaandoening: gegeneraliseerde dystonie. Na veel behandelingen betekent het nu dat hij regelmatig verkrampingen heeft in zijn voet en arm. Ook zijn spraak wordt erdoor beïnvloed. Pijn heeft hij gelukkig vanwege een hersenstimulator niet. En als de Arnhemmer verkrampingen krijgt tijdens tafeltennis, pakt hij met gemak zijn batje van de rechterhand over in de linkerhand.
Met beide benen op de grond
In 2028 hoopt Yannick op de Paralympische Spelen te staan in Los Angeles. Lachend:
Dat is mijn grootste droom. Maar de van oorsprong Brabander staat ook met beide benen op de grond. Het is heel belangrijk om óók een goede basis te hebben in de vorm van een opleiding. Als het dan niet lukt, heb ik altijd iets om op terug te vallen.Die basis werd twee jaar geleden de opleiding Financieel Administratief Medewerker. Eigenlijk niet omdat dat hem nou zo leuk leek, maar de studie was vooral goed te combineren met topsport. Ook later.
Een andere droom is om kinderen met een beperking te helpen met sporten. Administratief werk kan ik daarnaast dan mooi voor een aantal uur in de week doen.Veel ballen hoog te houden
Om die doelen te bereiken, werkte Yannick zich de afgelopen twee jaar letterlijk in het zweet. Loopbaancoach Mirjam Ahsman zag het van dichtbij.
Als hij s ochtends de school binnenkwam, had hij er al een training van twee uur opzitten , vertelt ze. Smoesjes had hij nooit, Yannick was er gewoon altijd. Hij combineerde zoveel: een opleiding, topsport, een vriendin en ouders die zich nog weleens zorgen konden maken. Maar hij heeft echt laten zien dat hij het allemaal aan kan. Dat vind ik bewonderenswaardig.Leuk om te doen, niet om te leren
En nu? Doorstuderen ziet Yannick niet zitten.
Ik vind administratief werk leuk om te doen, maar niet om te leren. Maar iets anders wil hij wél graag leren: tafeltennistraining geven. Ik heb al een leuke cursus gevonden. En dan kan ik daarnaast mooi administratief werk gaan doen.